sâmbătă, 4 februarie 2012

Plante medicinale

  Daca am asemui natura cu o imensa uzina impartita in numeroase sectii care fabrica produse alimentare,materii prime tehnice si industriale, biochimice si microbiologice, atunci in aceasta uzina si-ar gasi un loc important una dintre cele mai utile sectii: cea de materii prime si de produse farmaceutice.
   In procesul lor de viata plantele biosintetizeaza din sol, apa si energie solara, o serie intreaga de substante pe care le numim principii active.Daca pana la ora actuala nu am gasit inca raspuns la utilitatea tuturor acestor principii active pentru planta, in schimb la majoritatea din ele le cunoastem proprietatile asupra organismului si le utilizam in scop terapeutic.

  Cum trebuie sa intampinam primavara



   Februarie este luna in care iarna incape sa-si piarda puterile.Am strabatut o perioada lunga de timp in care frigul ne-au impins catre sedentarism, privandu-ne de binefacerile legumelor si fructelor proaspete, izvoare nesecate de vitamine.
  Suprasaturarea toxica acumulata in sezonul rece, trebuie combatuta prin efectuarea curelor de primavara.Deosebit de simplu si folositoare, ele au avantajul ca sunt la indemana oricui, durata lor nedepasind 5-7 zile.Reteta e simpla: consumati exclusiv legume si fructe proaspete, sucuri din plante si salate diverse.
  Va recomand sa va orientati, de pilda, catre salate gustoase si sanatoase, obtinute din frunze tinere de papadie, macris, urzici, leurda, patrunjel, alaturi de cartofi fierti, la cre se adauga busuioc, menta si o lingura de ulei.
   Salata de patrunjel, este bogata in potasiu, sodiu, fosfor, calciu, vitaminele B1, B2 si C.
   Concentratia de vitamina C din partunjel o depaseste de trei ori pe cea a portocalei.
   Nu ezitati sa va alimentati cu radacinoase, ca pastarnacul si telina.Beneficiile aduse organismului sunt prea insemnate pentru a putea face abstractie de existenta lor.Ambele poseda proprietati diuretice, detoxifiante si reglatoare ale sistemului neuroendocrin, contibuind in plus la reglarea ciclului menstrual, tratamentul litiazelor biliare si renale, tratamentul obezitatii, reumatismului si gutei.
   Aceste cure de primavara nu vor fi compelte daca nu vom profita de binefacerile care ne sunt oferite de sucurile obtinute din plante medicinale.
   Procurati plantele potrivite pentru aceste cure-coada calului, macrisul, papadia, nasturelul, urzica, cicoarea,cimbrisorul.Pastrati sucul obtinut prin stoarcere in recipiente de sticla bine etanseizate.Luati din fiecare 2-3 lingurite pe zi sau amestecati-le, realizand diferite combinatii in functie de gustul fiecaruia.
   In completare, abuzati de virtutile regeneratoare reprezentate de aliatii nostrii de nadejde citricele.Bogate in vitamina C, ele reprezinta ajutorul hotarator in stimularea sistemului imunitar, ferindu-va de diferite infectii virale sau bacteriene,care au ca efect si starea de oboseala deseori cronicizata.Combinati sucul de lamaie cu cel de portocala si grapefruit, astfel incat sa aveti la dispozitie,zilnic, 200ml amestec.
   Va recomand sa urmati o cura de o luna cu acest adevarat elixir, administrat in trei reprize zilnice.
   Nu refuzati ni o oportunitate oferita de trezirea naturii la viata, de a face cat mai multa miscare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu